
Afvallen – signalen herkennen en accepteren
Inzicht in voedingsgedrag
Mensen zijn gewoontedieren. Hoe vaak doe je iets omdat je het gewoon zo gewend bent? Waarom pakken we meestal iedere keer dezelfde route naar ons werk of school. Hoe vaak gebeurd het niet dat je het voornemen hebt om niet te snacken ‘s avonds, maar toch betrap je jezelf erop dat je het gewoon weer doet. Waarom gebeurd dit ons en waarom is het zo moeilijk om dit te veranderen? Durf jezelf eens vragen te stellen. Is de route die ik neem sneller, comfortabeler of is het de enige route die ik ken? Op iedere vraag volgt een antwoord en vanaf hier ga je het dialoog met jezelf aan of je het zou kunnen veranderen, mits je voor ogen houdt waarom je het wil veranderen!
Het veranderen van gedrag kost tijd en kan soms frustrerend zijn. Je wil iets zo graag, maar het lukt nog niet helemaal. Wij van Condifit hebben een geruststellend idee voor je. Denk eens terug aan alle veranderingen die je hebt doorgemaakt en waar je wel succesvol in was. Ieder mens heeft wel eens iets moeten veranderen in gedrag, al was het maar tijdelijk of binnen een bepaalde situatie. Kom terug in dit gevoel en vraag je eens af, waarom lukte het toen wel?
Het signaleren van patronen
Al eerder schreven wij over de tip om voeding bij te houden. Het geeft een beter inzicht in wat je doet. Als je je geldzaken op orde wil hebben houden we ook een huishoudboekje bij, toch?
Als je nu alles genoteerd hebt is het interessant om in te zoomen en te bekijken op welke momenten je eet en welke patronen je hierin ziet. Let wel op: Bij het bijhouden van voeding dien je altijd eerlijk te zijn tegen jezelf. Eet je een zak chips op, gewoon opschrijven anders kun je gewoon niet je dagelijkse voedingspatronen herkennen.
Oké de grap van afvallen is dus dat je minder calorieën tot je wil nemen dan dat je daadwerkelijk dagelijks verbruikt. Is het dan zo makkelijk heren van Condifit? Ja, dit is de gouden regel. Zonder dit val je gewoon simpelweg niet af!
Je hebt alles goed bijgehouden en je merkt zowaar op dat je tijdens het koken één of twee glazen wijn drinkt en ondertussen al zit te snacken met een halve zak nootjes. Doordat je dit niet opschreef was het een gewoonte waar je je niet bewust van was, maar doordat je dit hebt opgeschreven herken je nu dit patroon. Je wil er eigenlijk van af want je hoeft geen personal trainer te zijn om je af te vragen of dit niet anders zou kunnen. Je stelt voor om bij het maken van eten één glaasje wijn te drinken en geen nootjes meer te eten, prima keuze! Merk je op wat wij zojuist zeiden? Je hoeft niet drastisch alles om te gooien, maar bouw het gefaseerd af naar eigen tevredenheid. Want als je wil afvallen moet je bepaalde gewoontes overboord gooien, maar dat neemt niet weg dat je nooit meer iets mag!
Erkenning en acceptatie
In het begin schreven we dat het veranderen van je voedingspatroon een tijdrovende en soms een frustrerende klus is. Je moet het bijhouden, patronen signaleren en je vervolgens afvragen hoe je dit gaat en wíl veranderen. Het zit in de mens om iets goed of fout te vinden. We worden op deze manier grootgebracht door onze ouders, maar ook op school en werk komen we het tegen. Een interessant inzicht is dat een mening hebben over voeding misschien wel gevaarlijk is. Ja, er zijn producten die niet per definitie onze gezondheid bevorderen, maar het gaat ook om onze geestelijke gezondheid en de manier van kijken naar voeding. Dit laatste is niet goed of fout, het is wat jij ervan vindt en maakt!
Dus.. je moet soms je eigen gedrag erkennen en de keuze die je hebt gemaakt accepteren. Brand jezelf niet af voor het feit dat je weer twee wijntjes hebt gedronken en nootjes hebt gegeten, maar wees je wel bewust van dat je dit hebt gedaan en eigenlijk had afgesproken dat je dit niet meer zou doen. Waarom ook alweer niet? Omdat je je gezondheid wil verbeteren, misschien wel wil afvallen en deze calorieën technisch gezien het beste kan missen uit je dagelijkse patroon. En … je wilde het gedrag veranderen. Hou altijd het grote plaatje voor ogen, maar geef geen oordeel aan het feit of het even wel of niet lukt. Vier kleine successen met jezelf en blijf erin geloven dat als je echt iets wil je het kan bereiken!