
Sporten is leuk, toch?
We kennen het wel, je sleurt jezelf naar de sportschool, je trekt met tegenzin je hardloopschoenen aan om je klaar te maken om te sporten. Goh wat leuk zeg dat sporten hoor je jezelf denken. Oke stop! Als je in deze flow komt dan is de kans groot dat je motivatie om het sporten kwijt gaat raken. Ik heb 5 tips voor je hoe je ervoor zorgt dat je gemotiveerd blijft!
1. Stel realistische doelen en schrijf ze op
Vaak beginnen we met sporten zonder een concreet doel te stellen. Je wil afvallen, maar hoe ziet dat afvallen eruit? Is dat een kilo, twee kilo of een andere maat kleding kunnen dragen? Naast het doel wil je ook weten waarom je het doet. Een simpele methode om tot een goede doelstelling te komen is om hem SMART te maken.
– Specifiek: Omschrijf het doel zo concreet mogelijk, als een ander het zou lezen dan zou diegene moeten begrijpen wat jij precies wilt bereiken.
– Meetbaar: Aan welke criteria moet jouw doel voldoen? Wanneer kun jij nou aan jezelf meten dat jouw doel behaald is?
– Acceptabel: Is je doel wel echt aanvaardbaar? Vraag je niet teveel van jezelf of van anderen?
– Realistisch: Is jouw doel wel haalbaar? Van 0 keer naar 6 keer per week trainen over twee maanden is misschien niet realistisch, toch?
– Tijdsgebonden: Wanneer heb je jouw doel bereikt? Noem een concrete datum of specifiek moment.
In plaats van dit in je hoofd te bedenken ga je het opschrijven. Het psychologische effect van schrijven is dat het manifest wordt. Een geschreven brief komt anders over dan een e-mail toch? Als je durft, lees je doelstelling hardop aan iemand die jij vertrouwt en spreek er met diegene over. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen.
2. Maak afspraken met jezelf en met een ander
Misschien heb je onze tiny-habit blog gelezen. Zo niet, een korte samenvatting. Het gaat het erom dat het makkelijker is om nieuw gedrag aan te leren wanneer je dit koppelt aan al bestaand gedrag en dat een kleine stap tot meer succes leidt dan iets rigoureus omgooien. Je hebt je doel opgeschreven, welke mogelijkheden heb jij en welke acties kun je realistisch gezien ondernemen om dit doel te behalen. Schrijf dit ook op! En…. het klinkt stom en misschien heel gek maar deel dit met iemand. Verantwoording afleggen zorgt ervoor dat jij op jouw netvlies helder hebt wat je wil bereiken en iemand die jij vertrouwt kan jou hierin helpen. Het is makkelijker om met jezelf een afspraak niet na te komen dan met een ander.
3. Schaalmeting
Een vraag die ik veel sporters die ik train stel is vrij kritisch, maar dwingt je tot nadenken. De eerste vraag die je jezelf mag stellen is, hoe gemotiveerd ben je om jouw doel te bereiken op een schaal van één tot tien. Hierbij is een tien een uitermate hoge motivatie en een één bijna tot geen. De volgende stap is invullen wat dit cijfer betekent, motiveer het! Je komt zo pas echt tot de conclusie hoe gemotiveerd je bent. Doe het wel op een rustig moment. Je geeft jezelf een verkeerd beeld als je deze exercitie doet na een teleurstellend moment.
De laatste vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel vertrouwen je hebt dat je het beoogde doel gaat halen. Wees kritisch en realistisch hierin. Je kan wederom een schaalmeting toepassen, maar motiveer dan wel je antwoord. Ben je tevreden over je antwoord, dan zet je gewoon je schouders eronder en ga je ervoor. Ontevreden over je antwoord, dan is het tijd om je doelen bij te stellen of er gewoon mee te stoppen…
4. Meten is weten
Het kan verstandig zijn om je beginpunt te meten. Waar sta je nu ten opzichte van je doel. Je hebt als het goed is een SMART-doel opgeschreven en om het meetbaar te maken moet je ook je huidige situatie kunnen inschatten. Vind ik dat iedereen moet meten.. nee zeker niet! Als je gevoelig bent om ‘door te slaan’ en ‘controle’ te verliezen sla dan snel deze tip over.
Oke je leest door dus je bent bereid jezelf te gaan meten. Kies voor een meting die ook past bij je doel. Je wil meer conditie, ‘oké’ hoeveel kilometer ren of fiets je nu zonder te stoppen of in te perken qua snelheid? Schrijf dit op en doe dit nog eens maar dan vier tot zes weken later. Zie je verschil? Of course you do, hard work pays off!
De mens is gevoelig voor cijfers, ook als ik gewogen wordt of een beoordelingsgesprek krijg dan merk ik aan mezelf dat ik goed wil scoren. Ik denk dat dit een eigenschap is die veel mensen delen, want je wordt immers bijna je hele leven beoordeeld. Maar laat je niet gek maken he!
5. Doe de dingen die leuk zijn en niet ‘het beste zijn’
Heel tegenstrijdig hoe ik hem zo neerzet, maar even eerlijk.. als je nou iets gaat doen wat je niet leuk vindt, hoe lang hou je dit dan vol? Wil je jezelf weer teleurstellen dat het je niet is gelukt omdat je te snel resultaat verwachtte? De fitnesstrainer zei tegen je dat je krachttraining moest doen, maar je hebt hier een hekel aan en ‘puntje bij paaltje’ zit je na drie weken gewoon weer op de bank en gaat het je veel moeite kosten om er weer van af te komen. Nee begin altijd met het einde voor ogen, aldus managementgoeroe Stephan Covey. Kijk naar de dingen die je leuk vindt en je vol kunt houden. Frequentie en herhaling is belangrijk om nieuw gedrag te realiseren.
Tot slot
Ik hoop je met deze tips wat meer houvast gegeven te hebben. Als je er doorheen zit, het even allemaal niet meer weet waar je het voor doet volg dan één van deze stappen of alle stappen en pik de draad weer op. Een mooie gezegde die mij inspireerde: Small daily habits, lead to long term growth. Denk rustig over deze zin na, met een heerlijk kop thee of koffie in je handen.
Patrick Ferandez Portero
Personal Trainer – Condifit
