Tiny Habit prinicipe

Tiny Habit prinicipe

Veranderkunde in de praktijk
In ons vorige blog hadden we het over het accepteren en signaleren van gedrag. Er zijn door de jaren heen 1001 goede boeken geschreven over hoe we onze dagelijkse keuzes kunnen beïnvloeden. Een die mij heel erg aansprak heet het Tiny Habit principe. Deze blog is geweid aan het stuk wat BJ Fogg heeft gepresenteerd in een van zijn lezingen.

Rationeel vs. irrationeel
We zien onszelf als rationele wezens. Wij maken dagelijks keuzes en ongeacht de keuze die wij maken kunnen we iedere keuze voor onszelf rectificeren, toch? Dit goed praten normaliseert onze keuze en op dat moment denken wij de goede keuze te hebben gemaakt. Je vindt jezelf rationeel, maar het tiny habbit principe, en vele gedragspsychologen zien juist de mens als totaal irrationele wezens. Naast het feit dat we irrationeel zijn bewandelen wij ook graag de weg van de minste weerstand, dat belooft niet veel goeds, of toch wel?

Duurzame gedragsverandering
Plat gezegd kan er gesteld worden dat bij gedragsverandering er drie elementen belangrijk zijn. Een bepaalde mate van motivatie, bekwaamheid en een trigger. Wanneer deze drie elementen samen komen kan er gedragsverandering plaatsvinden. Uiteraard mag je ervan uitgaan dat wanneer je erg gemotiveerd bent om iets te doen, maar het is bijvoorbeeld te moeilijk omdat je nog niet bekwaam genoeg bent, dat je niet bezig bent met een duurzame gedragsverandering. Als ik nu zeg dat jij een marathon moet lopen is dit misschien nu te moeilijk, maar wanneer ik jou zou vragen om je schoenen aan te doen en even een minuut naar buiten te lopen en terug is de taak makkelijk. Hoe groot is de kans dat je dit wel zou doen en je niet direct inschrijft voor een marathon? Zie je waar we naartoe gaan? Een gewoonte creëer je door regelmatige herhaling dus hetgeen wat je gaat doen moet matchen met jouw motivatie en bekwaamheid. Maar hoe beïnvloedt je dan de trigger dat het nieuwe gedrag ook echt plaatsvindt?

Het geheim ligt hem in alle bestaande gedragingen. Als je al gewend bent om iets te doen is het makkelijker om daar een nieuwe gedraging aan toe te voegen. Begin je zin als volgt: Nadat ik [ bestaande gedraging ], zal ik [nieuwe gedraging]. Zullen we hem eens invullen? Nadat ik een moeilijk gesprek heb gehad op mijn werk, zal ik twee keer diep ademhalen om rustig te worden. De kans is vrij groot dat dit je gaat lukken, dus als je dit wil uitbreiden kun je in plaats van twee keer ook vier keer rustig ademhalen? Bouw voort op je succes en vier het. Als je anderen wel eens een compliment geeft kun je ook jezelf een compliment geven ? !

De uitdaging
Ik daag jou uit om naar de gedragingen te kijken die je al doet en daar een nieuwe gedraging aan toe te voegen. Je kan zelf kiezen welke gedragingen je aan elkaar wil koppelen, maar zorg er wel voor dat het logisch is. Laatste voorbeeld, nadat ik maandag avond de tafel heb afgeruimd ga ik een Condifit workout doen! Dat zou een mooie verandering zijn toch?! Wat ik wil zeggen is dat je met kleine stapjes heel ver kunt komen. Vraag niet van jezelf om direct vijf keer per week te trainen, nee één keer per week op vrijdagmiddag nadat je werkweek erop zit is perfect!  Veranker deze verandering en breidt het uit als je er klaar voor bent. Succes!

Sportieve groet,
Patrick Fernandeze Portero (Personal Trainer Condifit)